In verband met het coronavirus zal het programma voor de Haarse Kermis beperkt zijn.
Er zullen geen kermisattracties aanwezig zijn of andere activiteiten plaats vinden dan in de agenda aangegeven.

Woensdag 9 september 2020

De afgelopen twee jaar zijn vier bijzondere rijtuigen van Kasteel de Haar ‘museaal’ gerestaureerd. 

Ze zijn behandeld alsof ze de Gouden Koets zijn en niet zonder reden, want ze zijn als erfgoed minstens zo belangrijk. De vier rijtuigen, met een leeftijd van bijna anderhalve eeuw, zijn te bewonderen op 31 oktober tijdens de ‘Rijtuigen van De Haar’. Compleet met paarden en rijdend door het park komen hiermee de vroegere hoogtijdagen op Kasteel de Haar tot leven.
Tijdens ‘Rijtuigen van De Haar’ zijn de Calèche, Grand Duc, Jachtbreak en Napoleon Phaeton aangespannen te zien, precies zoals dat gebeurde ten tijde van Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en zijn echtgenote Hélène de Rothschild. Het echtpaar reed eigenhandig met vier of zelfs zes schimmels voor het rijtuig door het park van Kasteel de Haar. Die beelden gaan herleven. Bij dit bijzondere, eenmalige evenement krijgt een -vanwege coronamaatregelen- beperkt publiek deskundige uitleg over de aanspanningen die voorrijden.
Naast de vier rijtuigen uit het ‘eigen’ koetshuis, zijn rond het middaguur een tiental rijtuigen van de Private Driving Club, een gezelschap van rijtuigenliefhebbers, te bewonderen in het park. Om 11.00 uur spant het eerste rijtuig aan.
Bezoekersvoorwaarden
Een beperkt aantal tickets om de rijtuigen èn het kasteel te bekijken is online te bestellen;
€ 17,- voor volwassenen, € 11,- voor kinderen 4 t/m 11 jaar, kinderen onder de 4 jaar zijn gratis. Check voor actuele informatie en tickets op www.kasteeldehaar.nl
De vier rijtuigen die zijn gerestaureerd komen uit het beheer van Borg en Nationaal Rijtuigmuseum Nienoord en gaan over in langdurig bruikleen door Kasteel De Haar. Dit project is mede mogelijk gemaakt door VZW Pater David, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bonhomme Tielens, VSB Fonds, Mondriaan Fonds en Stichting kasteel de Haar. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Zaterdag 29 augustus  2020

Opbrengst zomermarkt Emmaus Haarzuilens bijna € 15.000,-

De zomermarkt van 29 augustus bij Emmaus Haarzuilens is goed en gezellig verlopen. Ondanks de dreiging van regen en met inachtneming van de Coronamaatregelen was de opkomst groot. Ons internationale zomerkamp verzorgden weer de modeshow met mooie tweedehands kleding. De afgelopen twee weken hebben deze jongeren ons geholpen met ons kringloopwerk.
De opbrengst dit jaar is bestemd voor de stichting Transport 4 Transport. Deze stichting heeft in Malawi als hoofddoel het vervoer naar ziekenhuizen en klinieken te verbeteren. Daarin zijn fietsambulances heel belangrijk. Het streven is om per 3 dorpen 1 fietsambulance beschikbaar te hebben. Voor meer informatie: www.transport4africa.nl
De violist Max Swagemakers zorgde voor een mooie muzikale omlijsting.

Zaterdag 30 mei 2020

Crowdfunding voor ontvangstruimte moestuin bij Kasteel De Haar

'Het was echt even spannend hoe het opstarten van de tuinderij in corona-tijd er zou gaan uitzien', vertelt Simone Visser.
Zij is tuinder en coördinator van de moestuin, op de oude productiegronden van Kasteel De Haar. 'Zouden we een totale lockdown door de coronacrisis krijgen vanaf halverwege maart? Gelukkig niet! En daardoor konden we doorwerken. Met als resultaat dat we sinds begin deze maand dertig weken lang oogst kunnen aanbieden aan onze oogstdeelnemers.'
Maar wat is dat nu, een oogstdeelnemer? 'Dan heb je in feite een abonnement op de wekelijkse oogst van de tuin,' vertelt Simone. 'En die is zeer divers. In ons aanbod zitten verschillende groenten en een beetje fruit. Ik heb een teeltplan gemaakt met meer dan vijfenvijftig soorten. Want ben je oogstdeelnemer? Dan kun je tot diep in het najaar wekelijks je oogst ophalen.
Het oogsten gebeurt volgens de richtlijnen van het RIVM op ons land van wel 16000 m2 groot. 1,5 meter afstand houden lukt dus prima! Om er zeker van te zijn dat er niet te veel mensen tegelijk komen oogsten, boeken de deelnemers een tijdslot. Wij leggen aan het begin van de tuin altijd een ‘voorbeeldoogst’ klaar zodat aandeelhouders weten wat ze kunnen oogsten. Het is dan een kwestie van uit de grond halen of afsnijden.'
De filosofie achter het project is helder. 'We willen de historie en de verhalen van dit gebied weer tot leven wekken. Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat mensen weer in contact komen met hun voedsel, het zelf uit de grond trekken en weten waar het vandaan komt. Je eet zo automatisch met de seizoenen mee. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast ook kinderen op de tuin rondlopen.
Aan het begin van de coronacrisis merkten we een stijging in het aantal aanmeldingen voor een oogstaandeel. Je voedsel van dichtbij halen en je lokale producenten steunen zijn belangrijker geworden. We hebben zelfs even een wachtlijst gehad, maar inmiddels hebben we iedereen toe kunnen laten.' En er zijn nog genoeg plannen rondom dit succesvolle project in Haarzuilens met zeventig vrijwilligers en acht stagiaires, die zich bezighouden met de oogst. 'We hebben op dit moment nog geen ontvangstruimte voor de bezoekers en vrijwilligers, maar dat hebben we wel heel hard nodig. Samen met de gemeenschap willen we de 15000 euro, die hiervoor nodig is, financieren', aldus Simone Visser over de crowdfunding, waar binnenkort meer bekend over wordt.
Meer weten over Moestuin De Haar? Oogstdeelnemer of vrijwilliger worden? Of meedoen aan de crowdfunding? Kijk dan op www.moestuindehaar.nl. Initiatievenfonds Wijkbureau Vleuten-De Meern steunt Moestuin de Haar met het gemeentelijk Initiatievenfonds. Stichting Moestuin De Haar heeft een plan ingediend. Dit is goedgekeurd en zo heeft de moestuin een bijdrage gekregen.

VERKEERSPROJECTEN 

Thematerweg: wandel- en fietsvriendelijk maken

De gemeente heeft onderzocht of de Thematerweg anders kan worden ingericht. Het is nu soms te druk voor fietsers en wandelaars. Ook zijn de oversteeklocaties voor voetgangers en fietsers niet altijd duidelijk.
De Thematerweg is een route van en naar het dorp Haarzuilens en het omliggende recreatiegebied. Langs een deel van de weg wordt de nieuwe buurt Haarzicht gebouwd.
Wat gaan we doen en waarom?
We willen de Thematerweg veiliger maken voor wandelaars en fietsers. De gemeente heeft samen met de Fietsersbond en bewoners gekeken naar de situatie op de Thematerweg.
Uitkomsten onderzoek
We hebben onderzocht hoe druk het op de Thematerweg is. Uit het onderzoek blijkt dat er bij mooi weer veel voetgangers en fietsers op de Thematerweg zijn. Hierdoor ontstaat op een aantal oversteken en langs het fietspad soms een onveilig gevoel.
Aanpassingen Haarzicht
Bij de ontwikkeling van de nieuwe buurt Haarzicht nemen we de volgende maatregelen, zodat de verkeersdruk op de Thematerweg afneemt.
 • We verplaatsen de komgrens naar de Kersenboomgaard ‘De Themaat’ (Thematerweg 10k)
 • We plaatsen plateaus bij de Haarzichtsingel en Poortwachterslaan.
 • We verbeteren de fietsoversteek bij de ingang van de wijk Haarzicht.
 • We leggen enkele wandel- en fietsroutes door het gebied tussen Vleuten en Haarzuilens aan. Dit wordt een alternatief voor de route over de Thematerweg, zodat mensen verschillende routes kunnen kiezen.
Aanpassingen Thematerweg
Deze aanpassingen doen we aan de Thematerweg.
 • De snelheid tussen de komgrens en de Joostenlaan verlagen naar 30 km per uur.
 • Plateaus plaatsen op de Thematerweg:
  1. Op de kruising met de Joostenlaan
  2. Voor de ingang van de parkeerterrein bij Geertje’s Hoeve/Natuurmonumenten
 • Het verplichte fietspad een onverplicht fietspad maken, waar brommers en snorfietsers op de rijbaan blijven rijden.

Haarrijn

Een plek waar u dorps en landelijk kunt wonen maar wel in een prettige nieuwbouwwoning of appartement. Perfect aangesloten op de A2 en met de prachtige Haarrijnseplas naast de deur. Dat is wonen in Haarrijn.
Wonen aan de Haarrijnseplas
Water en groen bepalen de sfeer van Haarrijn. Landelijk maar met veel variatie. Met veel openbare ruimte, ruime kavels met twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen, appartementen op het strand en woningen direct aan en op het water. Ook is er ruimte voor het bouwen van uw droomwoning op een vrije kavel. In Haarrijn liggen goede kansen om energieneutraal of energieleverend te bouwen. Uiteindelijk komen er maximaal 650 woningen in Haarrijn. Tussen de woonbuurt en de A2 komt een klein bedrijventerrein (12 ha.) met geluidswering.
Haarzuilens.net, is bedoeld om informatie te geven over alles wat te maken heeft met het dorp Haarzuilens of de bewoners. Zo is er in het hoofdstuk Historie een onderdeel met oude verhalen. Deze zouden wij graag willen aanvullen met verhalen van mensen die bijvoorbeeld in Haarzuilens hebben gewoond, gewerkt of iets hebben mee gemaakt wat leuk, interesant of als een stukje geschiedenis toegevoegd kan worden. Mocht u belangstelling hebben om uw verhaal terug te vinden op de Haarzuilens.net site, stuur ons dan een email naar:

Gegevens Haarzuilens

Klik voor info

Klik op de afbeelding voor meer info.