Het Kasteel de Haar

pagina 3

Met de bouw van dit door een gracht en wal omgeven dorp werd in 1886 begonnen en het was in 1898 gereed. Door de bouwactiviteiten in en om het kasteel breidde het dorpje zich al spoedig uit tot meer dan het dubbele van het oorspronkelijke dorp. Het dorp heeft een trapeziumvormige brink waarop drie wegen en twee paden uitkomen.
Rondom deze brink stonden in eerste instantie alleen enkele winkel/woonhuizen, een smederij en een herberg annex raadzaal. Arbeiderswoningen werden langs de toegangswegen naar de brink gebouwd. Om de relatie met het kasteel duidelijk te maken werden de kozijnen en de luiken geschilderd in de heraldische kleuren ( rood en wit )van de familie Van Zuylen van Nyevelt van de Haar.
Sinds de bouw in 1886 heeft het dorp nauwlijks wijzigingen ondergaan. Alleen de bebouwing rondom de Brink heeft zich enigzins verdicht, terwijl ook langs de overige wegen nog enkele huizen werden gebouwd. Aangezien de baron geen geduld had om te wachtten dat de eventuele geplante bomen volgroeid zouden zijn, liet hij vanuit de gehele Utrechtse provincie duizenden ( +/- 7000 ) volwassen bomen komen. Deze werden vervoerd met een malle jan, een kar waar de boom tussen lag. De bomen kwamen overal vandaan, waardoor het voorkwam dat ze door nauwe straatjes moesten. Dit ging goed tot een straat waar de boom niet door kwam, geen probleem.

De baron kocht het huis en liet deze vervolgens afbreken om toch te zorgen dat de bomen er door konden. Hierdoor werd er vrij snel een volwassen bos geceërd.
Het park bevat ook een palmentuin, een Romeinsetuin met veel vazen en twee hertenkampen.

In het Noorderpark is de Grand Canal of Kruisvijver , omringd met mooie bomen en vazen. Het water weerspiegelt een deel van het kasteel.
Het Zuiderpark, ook 50 hectare groot, maar is altijd gesloten voor het park publiek, hier bevindt zich de Haarse Golfclub. Ondanks dat dit gedeelte niet gesloten is blijft er nog genoeg ruimte over om wel te kunnen wandelen. Het park is zowel in de zomer als in de winter de moeite waard om het te bezoeken waarna er nog een bezoek aan het kasteel kan worden gemaakt incl. een rondleiding. Om weer bij te komen van al het moois is er in het dorp zelf ( +/- 850 meter verder en zelf ook de moeite waard van het bezoeken ( kan ook de start punt zijn van de wandeling) nog een goede mogelijkheid voor het nuttige van een hapje en een drankje.